Kuinka onnistua elämäntapamuutoksessa pysyvästi? Kuva: Pexels/ Andres Ayrton
Elämäntapamuutoksen käyttöönottaminen ja sen sisäistäminen vievät aikaa. Psykologit ovat huomanneet, että henkilöltä kestää 66 päivää muuttaa uusi tapa automaattiseksi toiminnaksi. Elämäntapamuutoksen helpottamiseksi on kuitenkin olemassa joitakin yksinkertaisia strategioita, jotka auttavat saavuttamaan tavoitteet. Tässä artikkelissa käymme läpi noita strategioita ja teemme sinulle toimintasuunnitelman.
Elämäntapamuutoksen tekeminen riippuu paljon myös yksilöstä. Sen tulisi sopia elämäntilanteeseesi, sekä olla sinulle henkilökohtaisesti suunniteltu ja rakennettu muutos. Muista olla itsellesi armollinen tehdessäsi suuria muutoksia. Siksi elämäntapamuutos tulisikin jakaa pienempiin osiin.
Elämäntapamuutoksen strategiat
1. Realististen tavoitteiden asettaminen
Kestävässä elämäntapamuutoksessa on erittäin tärkeää, että tavoitteet ovat saavutettavissa olevia ja realistisia. Et voi juosta maratonia ilman säännöllistä harjoittelua, joka on jaettu pienempiin osiin. Et voi myöskään alkaa syömään yhtäkkiä viittä terveellistä ateriaa päivässä, jos aikaisemmin olet syönyt yhden silloin tällöin.
2. Elämäntapamuutoksen peruspalikat
Elämäntapamuutos on kuin palapeli, jonka tärkeitä osasia ovat uni, nesteytys eli vesi, stressinhallinta, ravinto, liikunta, sosiaalinen elämä ja ihmissuhteet. Siinä tulisi hahmottaa kuitenkin koko kuva. Älä siis keskity vain yhteen palapelin osaan kerrallaan, vaan pidä mielessä kokonaisuus. Huolehdi fyysisestä, henkisestä ja emotionaalisesta terveydestäsi sekä hyvinvoinnistasi.
Nuku riittävästi eli 7-9 tuntia yössä yksilöllisen tarpeesi mukaan. Muista juoda paljon vettä. Ota lähettyvillesi aina täysi vesipullo, josta voit seurata veden kulutusta. Pidä ravinto ja liikunta hyvässä tasapainossa. Ravitse kehoasi terveellisillä ja monipuolisilla ravintoaineilla, sekä huolehdi siitä, että kulutat saamasi kalorit liikunnalla. Pyri löytämään hauskoja tapoja lisätä aktiivisuutta ja liikuntaa. Se parantaa aivojen ja kehon toimintaa, sekä auttaa sinua pysymään virkeänä.
Näiden lisäksi on tärkeää huolehtia hyvistä ihmissuhteista ja tukiverkostosta. Sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen vaikuttaa positiivisesti mielenterveyteen. Se vähentää yksinäisyyttä, edistää yhteenkuuluvuutta ja tarkoituksen tunnetta, sekä tarjoaa emotionaalista tukea.
3. Liiku luonnossa
Kestäviin elämäntapamuutoksiin kannattaa ehdottomasti sisällyttää luonnossa liikkuminen. Se on mitä mainioin tapa liikuttaa kehoa ja tuulettaa omaa mieltä. Luonnossa liikkuminen vähentää muun muassa stressiä, lisää luovuutta, selkeyttää ajatuksia, kohentaa mielialaa ja antaa monipuolisen tavan liikkua pehmeällä alustalla. Luonnossa käveleminen vahvistaa lihaksia, tekee hyvää hengityselimistölle ja parantaa tasapainoa.
Sen lisäksi, että luonnosta saa paljon hyötyjä niin mielelle kuin muulle keholle, se on hauska tapa kohentaa kuntoa, terveyttä ja lisätä hyvinvointia. Luonnossa voit bongata monenlaisia eläimiä, ihailla kauniita maisemia ja ihmetellä luonnon monimuotoisuutta.
Jos sinulla on lapsia, he viihtyvät varmasti kanssasi lähimetsässä, jolloin voit yhdistää luontoretkeen laatuajan viettämisen perheesi kanssa. Luontoon kannattaa kuitenkin suunnata joskus myös yksin, vain omien ajatustensa seurassa, rauhoittumaan ja lataamaan akkuja. Voit olla varma, että kotiin päästyäsi olosi on huomattavasti parempi, virkeämpi, luovempi ja ajatuksesi selkeämpiä. Voi olla, että saat myös uusia oivalluksia.
4. Tunne-elämän tasapainottaminen
Muutosvastarinta johtuu monilla ikävistä tunteista. Mauttomien vihannesten valmistaminen ja syöminen ei houkuttele, eikä kävely marraskuisessa räntäsateessa huvita. Joillakin mukaan tulee tunnesyöminen: mieltä ahdistaa, joten sorrutaan suklaaseen.
Tunteet kannattaa kuitenkin kohdata ja käydä läpi. “Ensimmäinen asia on, että oppii tunnistamaan ja sanoittamaan omat tunteensa. Huomaamaan miten ne vaikuttavat omaan toimintaan,” sanoo psykologi Anu Tevanlinna.
5. Pienet askeleet
Elämäntapamuutos lähtee omien ajatusten kyseenalaistamisesta ja pienten muutoksen askeleiden ottamisesta. “Elämäntapamuutoksessa on kyse käyttäytymisen muuttamisesta. Pelkästään se, että tiedämme mitä kannattaisi tai olisi hyvä tehdä, ei oikein riitä toiminnan muuttamiseen.” sanoo Tevanlinna.
Yleensä ihmiset tietävät, mitä elämäntapamuutokseen ja tavoitteiden saavuttamiseksi vaaditaan, mutta eivät toimi sen mukaan. Ensin täytyy tunnistaa ne asiat, mitkä ovat itselle haasteena elämäntapamuutoksen tiellä ja sen jälkeen ottaa niitä pieniä askeleita, joita vaaditaan elämäntapamuutokseen.
6. Arvotyöskentely kasvattaa motivaatiota
Täytyy myös olla valmis työstämään omaa tunne-elämää, uskomuksia ja omia arvoja. Arvotyöskentely on kuitenkin hidasta ja siinä täytyy pohtia asioita pintaa syvemmältä, mutta sen jälkeen oma motivaatio kasvaa.
Lähteet: Chear, Sintelly, Vital record, Yle