YLE:n mukaan yhä useampi nuori aikuinen haaveilee valkoisesta hymystä. Paine siihen tulee muun muassa sosiaalisesta mediasta. Ilmiön takia on tullut positiivisia muutoksia hampaiden hoitoon. Näin ollen esimerkiksi hammasvälien lankaaminen on lisääntynyt.
Kaikki hampaidenvalkaisumenetelmät eivät ole kuitenkaan terveellisiä käyttää ja haittavaikutuksia saattaa esiintyä. Valkaisuaineissa valkaiseva aineisosa on peroksidi eli vetyperoksidi tai karbamidiperoksidi. Suurin riski on, että jos vahvaa peroksidia pääsee ikeneen. Se voi polttaa ientä. Yleisin haittavaikutus on kuitenkin hampaiden vihlonta. ”Vihlomisen kestoa ei pysty ennakoimaan, se voi kestää viikkoja tai kuukausia”, professori Vallittu sanoo.
Valkaisutapoja on erilaisia: laservalkaisu, kevyt valkaisu, tehovalkaisu, kotona öisin käytettävät geelit tai muut kotona itsenäisesti tehtävät hoidot. Hampaiden valkaisun hinta vaihtelee eri vaihtoehtojen mukaan keskimäärin 200–300 euroon hoitoa kohden. Eroavaisuuksiakin kuitenkin löytyy: esimerkiksi Hammas Mehiläinen kertoo hintojen pyörivän 84–467 euron välillä.
Hampaiden valkaisu ei ole riskitöntä
Hampaiden valkaisu ei ole riskintöntä jatkuvassa käytössä. Haittavaikutusten lisäksi hampaiden jatkuva valkaisu voi vaurioittaa hammaskiillettä ja haurastuttaa hammasluuta. Ammattilaisen tekemän valkaisun voi ottaa kerran vuodessa. Sama pätee kotivalkaisukuuriin, jota voi ylläpitää kotivalkaisutuotteilla kaksi kertaa kuukaudessa. Hampaiden valkaisua ei suositella raskaana oleville tai alle 18-vuotiaille.
Ennen hampaiden valkaisua
Ennen hampaiden valkaisua kannattaa käydä hammastarkastuksessa. Kannattaa myös halutessaan, varata aika valkaisukonsultaatioon, jossa mahdolliset ennen valkaisua tarvittavat toimenpiteet ja mahdolliset esteet selvitetään. Rikkinäiset hampaat tulisi paikata ja hoitaa pois mahdollinen ientulehdus. Hampaiden paikat, kruunut ja sillat eivät estä hampaiden valkaisua. Valkaisua suunniteltaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon, että niiden väri säilyy, vaikka muut hampaat vaalenevat.
Ammattilaisen tekemä hampaiden valkaisu
Ammattilaisen tekemä hampaiden valkaisu voidaan tehdä kevyt,- tai tehovalkaisuna. Se tehdään yhden kerran hoitona. Toimenpiteen kesto on noin 1-2 tuntia. Ikenet suojataan ensin valokovetetteisella suoja-aineella. Sen jälkeen hampaiden pinnalle levitetään hampaiden valkaisemiseksi vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia sisältävää geeliä. Menetelmästä riippuen, sen annetaan vaikuttaa noin 30-40 minuuttia.
Valkaisugeelin vaikutusta saatetaan tehostaa ja nopeuttaa käyttämällä laseria tai UV-valoa. Hampaiden valkaisuun käytetään vain hammaslääketieteelliseen käyttöön tarkoitettuja ja tutkittuja valkaisuaineita. Lopputulos on nähtävillä heti, kun valkaisugeeli on poistettu hampaista. Lisäksi hampaiden valkaisu voidaan tehdä ilman kemiallista käsittelyä. Se onnistuu suuhygienistin tekemän soodapuhdistuksen avulla.
Kotona tehtävä hampaiden valkaisu
Terveystalolla on tarjolla hampaiden valkaisuun käytettävät valkaisulusikat. Tällöin kotioloissa tehtävä hampaiden valkaisu aloitetaan käynnillä suuhygienistin luona. Sen jälkeen ammattilainen ottaa hampaistosta jäljennöksen, jonka avulla sinulle valmistetaan hammaslaboratoriossa yksilölliset ja hyvin suuhusi istuvat kotivalkaisu-lusikat.
Seuraavalla vastaanottokäynnillä saat tarkat ohjeet valkaisulusikoiden ja valkaisugeelin käytöstä. Kotivalkaisulusikoihin laitetaan ammattilaisen kanssa valittua valkaisevaa geeliä. Kotona käytettävät valkaisugeelit ovat miedompia, kuin vastaanotolla käytettävät valkaisugeelit. Sen takia kotivalkaisuaine vaikuttaa hitaammin. Kotivalkaisuaineiden kanssa sinun ei tarvitse suojata ikeniä. Toivottu lopputulos saadaan aikaan noin 1-2 viikossa.
Kotona tehtävään hampaiden valkaisuun on käytettävänä myös monia itsenäisesti käytettäviä keinoja. Kotona tehtäviin valkaisuihin voi käyttää muun muassa valkaisevaa hammastahnaa tai suuvettä, valkaisupaketteja- tai liuskoja. Lisäksi on saatavilla valkaisevaa jauhetta, valkaisukyniä- ja muotteja. Hinnat ovat joitakin kymmeniä euroja.
Muut kotikonstit kohti valkoisempaa hymyä
- Pillillä juominen
Kun käytät happamien juomien kanssa pilliä, vähennät niiden haittoja.
- Jätä hammastahna suuhun
Kun peset hampaat, älä huuhtele suuta: näin saat hampaillesi luonnollisen fluorihoidon. Se kovettaa hammaskiillettä ja pysäyttää reikiintymisen.
- Puhdista hammasvälit
Käytä hammasväliharjaa- tai lankaa/lankainta puhdistaaksesi hammasvälit jokaisen hampaanpesun yhteydessä.
- Puhdista kieli
Kielessä on iso osa suun bakteereista ja se aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, joten harjaa myös kieli iltaisin.
- Käytä xylitolituotteita
Muista käyttää xylitolituotteita jokaisen ruokailun jälkeen ehkäisemään reikiintymistä. Se myös tehostaa syljeneritystä ja helpottaa suun kuivumista. Sylki neutralisoi suun happamuutta, sekä palauttaa hampaan pintaan mineraalit.
Lähteet: Iltasanomat, SB12, Terveystalo, YLE ja Yliopiston apteekki