Ennen nukkumaanmenoa nautiskeltu yömyssy saattaa rentouttaa kehoa ja mieltä sekä helpottaa nukahtamista. Alkoholi kuitenkin häiritsee ja tuhoaa unen palauttavaa vaikutusta. Alkoholi saattaa pahimmillaan aiheuttaa myös unettomuutta.
Alkoholi ei ole unilääke
Yksi tai kaksi ravintola-annosta alkoholia antaa rentouttavan vaikutuksen ja saattaa auttaa nukahtamaan paremmin. Alkoholin on kuitenkin tutkimusten mukaan havaittu vähentävän palauttavan unen määrää jo pieninäkin annoksina nautittuna. Esimerkiksi 80 kiloinen henkilö juo viisi alkoholiannosta, jonka jälkeen hän menettää keskimäärin 45 minuuttia palauttavasta yöunesta ensimmäisen kolmen tunnin aikana. Määrä ei välttämättä kuulosta suurelta, mutta haittavaikutukset kasaantuvat ja vaikuttavat näin jaksamiseen. Jokainen on yksilö, mutta alkoholin vaikutukset palauttavaan uneen voivat olla hyvinkin suuria.
Alkoholi saa aikaan heräilyä ja unettomuutta
Kun alkoholipitoisuus nousee veressä, nousee myös sydämen syke. Korkea syke häiritsee osaltaan unen aikaista palautumista ja ylläpitää kehossa stressitilaa. Alkoholi poistuu unen aikana elimistöstä aiheuttaen levotonta ja katkonaista unta. Heräily keskellä yötä on selvästi tavallisempaa.
Alkoholin runsas käyttö on iso syy unettomuuteen. Kun on edellisenä päivänä käytetty alkoholia, aiheuttaa se seuraavana iltana vieroitusoireena ahdistuneisuutta, josta voi seurata unettomuutta.
Alkoholi häiritsee unenlaatua
Huonosti nukuttu yö aiheuttaa puolikuntoisen ja tehottoman olotilan. Työt tai opiskelut eivät suju, mieli on ärtyisä ja masentunut. Kun suorituskyky on heikko muisti ja oppiminen heikkenevät, pitkän aikavälin univaje ja stressi altistavat myös monille sairauksille. Alkoholinkäytön lopettaminen tai vähentäminen näkyvät nopeasti unenlaadussa. Jo ensimmäisenä yönä ilman alkoholin aiheuttamia vaikutuksia, palauttavan unen määrä ja laatu lisääntyy, olokin on aamulla virkeämpi.
Elimistö tottuu alkoholiin ja haluaa sitä lisää
Elimistö sopeutuu alkoholiin, kun sitä käytetään toistuvasti. Tällöin alkoholin rentouttavan vaikutuksen saamiseksi täytyy nauttia entistä enemmän alkoholia. Alkoholin kulutus kasvaa, jolloin kasvavat myös haittavaikutukset, jotka taas nostavat sairastumisriskiä.
Alkoholi ja kuorsaus
Alkoholi ja rentouttava olotila vaikuttaa koko kehoon. Ylähengitysteiden lihakset rentoutuu ja aiheuttaa yleensä kuorsausta. Samalla riski hengityskatkoksiin eli uniapneaan lisääntyy. Hyvien yöunien ja palautumisen kannalta olennaista on, että keho ehtii polttaa nautitun alkoholin kokonaan pois ennen nukkumaan menoa.
Alkoholin poistuminen kehosta
Alkoholi palaa kehossa suurimmaksi osaksi maksassa. 95% alkoholista poistuu kehosta palamalla maksan kautta. Vain 5% haihtuu virtsan, hien ja hengityksen mukana.
Alkoholin palaminen ja sen nopeus vaihtelee paljon ihmisestä riippuen. Palamisnopeus on jokaisella ihmisellä vakio, eikä sitä voi nopeuttaa millään konstilla. Usein käytetään arviota, jossa alkoholia palaa 1 gramma tunnissa kehon 10 painokiloa kohden. Esimerkkinä 80 kiloa painava aikuinen polttaisi alkoholia 8 grammaa tunnissa ja taas 60 kiloa painava aikuinen 6 grammaa tunnissa. Yksi alkoholiannos on noin 12 grammaa alkoholia.
Vaikka humalan tunne olisi hävinnyt, alkoholia saattaa vielä olla veressä jäljellä. Kannattaa arvioida alkoholin palamisaikaa Alkoholilaskuri – Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet – THL – sivuilta.
Lue lisää alkoholin haittavaikutuksista ja sairauksista
Alkoholi – Ilman syöpää (ilmansyopaa.fi)
Alkoholi ja terveys – Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet – THL
Alkoholi ja masennus – alkoholi pahentaa masennusoireita | Alko
Alkoholismi – koko perheen sairaus, josta voi toipua. (rehappi.fi)
Apua alkoholin lopettamiseen
Eroon alkoholista – alkoholinkäytön vähentäminen ja juomisen lopettaminen | Alko