Jotkut mieltävät elämäntehtävän merkitsevän työtä ja uraa. Se tarkoittaa kuitenkin paljon muutakin. Oman elämäntehtävän etsiminen ja janoaminen voi olla niin voimakas tunne ja pyrkimys päästä elämässä eteenpäin, että ilman sitä ihminen saattaa masentua tai jopa lamaantua. Joskus myös ikääntyminen voi tuoda tullessaan suuren kaipauksen elämän merkityksen ja uuden uran löytämiseksi.
Äkkiseltään elämäntehtävä voi kuulostaa joltain niin hienolta asialta, että se kuuluu vain niille, jotka ovat saavuttaneet elämässä merkittäviä asioita. Kuitenkin meillä kaikilla on elämässä oikeus merkityksen tunteeseen ja kutsumuksen löytämiseen. Joskus se voi tuntua kuitenkin olevan piilossa ja joudumme näkemään vaivaa saadaksemme selville, mikä meistä tulee isona. Elämäntehtävä on silti paljon muutakin kuin ura ja ammatti.
Seitsemän keinoa, joilla saat elämään merkitystä
1. Uusien asioiden tekeminen
Kokeile ennakkoluulottomasti uusien ja erilaisten asioiden tekemistä. Tartu tilaisuuksiin, jotka tuntuvat yhtään houkuttelevilta, vaikka ne eivät edistäisi esimerkiksi työuraasi tai olisivat mukavuusalueen ulkopuolella. Elämän merkityksellisyys ja tarkoitus voi tulla vastaan yllättävistä paikoista ja asioista.
2. Anna aikaa elämäntehtävän löytymiselle
Jos olet epävarma elämäntehtävästäsi, älä säikähdä sitä, vaan anna itsellesi aikaa. Siinä voivat auttaa oikeiden kysymysten esittäminen, joiden avulla saat selville tavoitteesi, toiveesi ja vahvuutesi. Aiheeseen johdattelevilla täsmäkysymyksillä paljastat oman elämän tarkoituksesi: mikä on unelma-ammattini? Miksi synnyin? Miksi teen tätä? Mitkä olivat lapsuuden unelmani?
3. Elämän raskaat kokemukset vievät elämäntarkoituksen äärelle
Elämän raskaat kokemukset, kuten sairaudet ja köyhyys ovat vaikeita asioita, eikä niissä itsessään ole mitään hyvää. Mutta, jos nuo kokemukset valjastaa omaksi vahvuudekseen ja kasvumahdollisuudekseen, voivat ne edesauttaa löytämään merkitystä elämään.
4. Tylsyydessä saattaa piillä tarkoitus
On tärkeä viettää aikaa, jolloin ei tee varsinaisesti mitään. Tuolloin älylaitteiden tulisi pysyä kiinni. Anna ajatusten vaeltaa ja huomaa, että luovuus alkaa jälleen virrata. Tylsyydessä saattaa piillä vastaukset syvempiin kysymyksiisi.
5. Selvitä vahvuutesi
Tunnista intohimosi ja vahvuutesi. Mistä asioista nautit? Missä olet hyvä? Kuuntele, mitä muut kertovat sinun vahvuuksistasi ja siitä millaisena he sinut näkevät? Toisten avulla voit saada selville asioita, joita et tullut edes ajatelleeksi itsestäsi.
6. Kokeile toisten auttamista
Yksi elämän tärkeistä opeista ja asioista on toisten auttaminen. Moni ihminen on löytänyt sitä kautta oman elämän tarkoituksen. Toisten auttamisen voi aloittaa pienestä: asuuko naapurissasi yksinäinen vanhus, joka tarvitsisi apua kaupassa käyntiin? Jos haluaa kokeilla jotain suurempaa, on vapaaehtoistyö siihen hieno mahdollisuus. Apua tarvitaan esimerkiksi ruokajonoissa, vanhusten palvelutaloissa, lasten ja nuorten harrastusporukoissa ja monissa eri järjestöissä.
7. Elämäntarkoitus on yksilöllistä
Koskaan ei ole liian myöhäistä pohtia omaa kutsumustaan. Usein se alkaa käännekohdassa, jossa ihminen huomaa, että elämästä puuttuu jotain. Tärkein asia, jonka kautta kutsumusta voi pohtia, on merkityksellisyyden tunne. On täysin yksilöllistä se, mistä kukakin saa merkitystä elämälleen.
Lähteet: Calm, Greater good magazine, Hidasta elämää ja Terve,