OURA-SORMUS UNEN SEURANTAAN

Ouran omilla sivuilla kerrotaan, että Oura-sormus analysoi untasi ja sen laatua mittaamalla leposykettäsi, liikkumistasi, kehon lämpötilaa ja aikaa, jonka vietät unen eri vaiheissa. Unen eri vaiheet ovat kevyt, syvä ja REM-uni. 

Oura on kehittänyt algoritmit, joiden avulla se voi mitata untasi. Saat joka aamu tiivistetyn tiedon unesi laadusta. Siinä otetaan huomioon monet eri tekijät, eli esimerkiksi unen kesto, tehokkuus (kuinka ison osan yöstä olet unessa) ja nukahtamisviive eli nukahtamisnopeus. 

Unenlaadun seurannan avulla voit ohjata untasi oikeaan suuntaan. Sitä on helppo seurata unipisteiden avulla. Sinua rohkaistaan jatkamaan samaan malliin, jos tuloksesi on säännöllisesti yli 70 unipistettä. Ouran mukaan 85 unipistettä on erinomainen tulos eli tarkoitus ei ole saada joka yö täyttä 100:aa pistettä. 

Uni-, valmius-, ja aktiivisuus-lukemat kertovat, miten kehosi voi ja, mitä se tarvitsee vuorokauden eri hetkinä. Sinulle selviää, milloin kaipaat lisää unta tai saatat olla tulossa kipeäksi. Oura-sovelluksella kehität itsellesi sopivan vuorokausiohjelman viikon jokaiselle päivälle.

Sormuksen erittäin tarkat anturit havaitsevat jopa stressitasosi. Antureita ovat muun muassa: vihreät led-anturit optiseen sykkeen mittaukseen, punainen led-anturi veren happipitoisuuden mittaukseen ja kehon lämpötilaa mittaavat negatiivisen lämpötilakertoimen anturit.

Oura-sormuksessa on muitakin hyödyllisiä terveyden seurantaan liittyviä ominaisuuksia, kuin unenseuranta. Niitä ovat esimerkiksi aktiivisuuslukemasi eli paljonko liikut päivän aikana. Se myös laskee askelmäärän ja kalorinkulutuksen ja mittaa treenaamiseen käytetyt kerrat. Sovellus antaa sinulle päivittäin aktiivisuus lukeman asteikolla 0-100. Mikäli luku on 85-100 ,niin se tarkoittaa sinun saavuttaneen hyvän tasapainon levon ja aktiivisuuden välillä. 

Sormuksen tekniset tiedot

Sormus painaa noin neljästä kuuteen grammaan eli se on hieman kevyempi, kuin tavalliset sormukset. Sormessa Oura tuntuu aivan tavalliselta sormukselta eivätkä älylaitteen anturit tunnu käytössä. Sormus on eleettömän tyylikäs, joten sitä voi aivan hyvin pitää sormessa niin arkena, kuin juhlissa.

Sen akku kestää noin 4-7 päivää. Se latautuu täyteen noin 20-80 minuutissa. Sormuksen latauksesta tulee muistutus silloin, kun akku alkaa olla vähissä. 

Oura on vesitiivis, joten sen kanssa voi huoletta esimerkiksi saunoa ja uida. Oura-sormusta voi pitää koko päivän sormessa, mutta halutessasi voit käyttää sitä myös ainoastaan öisin unen seurantaan.

Halvimmillaan Oura-sormuksen saa valmistajan sivujen mukaan hintaan 314 euroa. Hintaan kuitenkin vaikuttavat värivaihtoehto ja sormuksen koko. Saatavilla on viisi eri värivaihtoehtoa ja kaksi eri mallia: Horizon ja Heritage.

Vinkkejä Oura-sormuksen oikean koon valitsemiseksi

Oura-sormus sopii kumpaan käteen tahansa ja mihin tahansa sormeen. Kuitenkin parhaiden tulosten ja tarkkuuden varmistamiseksi on sitä suositeltavaa käyttää etusormessa. Seuraavaksi parhaat vaihtoehdot ovat keskisormi ja nimetön. Pyri välttämään sormia, joissa on suuret nivelet, eli sormen tyviosa on niveltä kapeampi. 

Oikean koon valitseminen on tärkeää, jotta saat mahdollisimman tarkat tiedot. Oura-sormuksen sisällä olevien sensorien pitäisi pysyä koko ajan kosketuksissa sormesi kämmenpuoleen. Huolehdi, että sormus istuu sormessasi tiukasti eli sen väliin ei saa jäädä tyhjää tilaa. Voit vaihdella sormuksen paikkaa, mikäli sormesi koko muuttuu päivän mittaan. Oura-sormuksen tulisi asettua sormen tyveen. 

Oura-sormuksesta on saatavilla sovitussormuksia. Pidä sovitussormusta vähintään 24 tuntia, jotta löytäisit itsellesi parhaan koon. Aamuisin sormesi voivat olla hieman suuremmat, joten sormuksen käyttäminen yön yli saattaa olla hyvä lähtökohta sovittamiselle. Sormuksen voi riisua saippuaveden avulla.

Lisätietoja löydät täältä! 

Lähteet: Anna, Oura ja Teknavi