PITÄISIKÖ HANKKIA PAINOPEITTO?

painopeittokuva

Painopeiton vaikutus uneen

Painopeitto hankitaan parantamaan unen laatua, auttamaan rentoutumisessa ja rauhoittumisessa.

Alkuperäinen käyttötarkoitus painopeitolle on ollut terapia- ja laitoskäytössä erilaisista aisti- ja neuropsykiatrisista häiriöistä kärsivillä erityislapsilla. Painopeiton avulla on rentoutettu ja rauhoitettu levotonta lasta.

Miksi hankkia painopeitto?

Kyseinen peitto omaa rentouttavan ominaisuuden, joka perustuu painallukseen, mikä stimuloi kehon lihasasentoaistia. Peiton paino vähentää stressiä, rentouttaa hermostoa ja rauhoittaa koko kehoa lisäämällä mielihyvähormonien tuotantoa. Painopeitto helpottaa unen saamista ja syvässä unessa pysymistä. Etenkin silloin siitä on apua, kun nukahtaminen on vaikeaa, heräilee öisin tai liian aikaisin aamulla. Peitosta on apua myös muistisairaille, epäsäännöllistä tai vuorotyötä tekeville, se auttaa lihasjäykkyyksiin ja kiputiloihin. Myös levottomista jaloista kärsivälle painopeitosta saattaa saada avun.

Painopeiton täyte

Painopeittoon ommellaan täytettyjä taskuja. Taskujen täytemateriaalina käytetään yleensä teollisuusmuoviraetta, lasihelmiä tai hiekkaa. Materiaali, jolla peitto täytetään, vaikuttaa peiton kosteuden keräämisominaisuuksiin, pesuominaisuuksiin ja homehtumisriskiin. Peitto pitäisi pystyä pesemään käyttöturvallisuus- ja hygieniasyistä riittävän kuumalla pesuohjelmalla. Parhaimmat peitot kestävät 60-90 asteen pesun ja rumpukuivauksen.

Peiton hengittävyyteen ja lämpimyyteen vaikuttaa täytemateriaali, lisätäyte (tai sen puuttuminen) ja päällismateriaali. Esimerkiksi jos peitto on täytetty pelkästään lasihelmillä ilman mitään lisätäytettä, se helisee liikuteltaessa ja on kylmä käytössä. Peiton laadukkuudesta kertoo lisämateriaalina käytetty vanu ja sen laatu. Heikkolaatuisissa painopeitoissa käytetty irtovanu sotkeutuu taskujen täytemateriaaliin, jonka takia täyte pakkautuu taskuissa.

Miten valita sopiva painopeitto?

Painopeiton painonvalinnassa suositellaan peiton painoksi n. 10% käyttäjän painosta. Tämä on yleinen suositus. Yleisiä peitoissa käytettyjä painoja on 7kg ja 9kg. Myös peiton koon valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota peiton painokilojen lisäksi nukkujan kokoon, peiton mittoihin sekä täytetaskujen määrään ja kokoon. Kuitenkin tärkeintä peittoa valitessa on oma tuntemus mukavuudesta. Peiton mitoilla on merkitystä siksi, että saadaan tehokkaasti paino hyötykäyttöön nukkujan päälle. Yleisimmät koot peitoissa on 150cm*210cm, jolloin peittoa jää paljon käyttäjän sivuille, mikä tekee taas peiton käyttämisestä raskaampaa. Painopeiton käyttäjän on itse siis päästävä peiton alta pois.

Kannattaa satsata laatuun

Laadukkailla painopeitoilla on tietenkin hintaa. Peiton laatuun vaikuttavia asioita ovat peiton täyte- ja päällismateriaalit, täytetaskujen määrä, kotimaisuus ja pesuominaisuudet. Hyvin pidettyinä parhaimmat peitot pysyy hyvänä jopa 10 vuotta. Painopeittoa ei suositella, jos kärsii erittäin huonosta verenkierrosta jaloissa tai hengityssairaudesta, jossa hengittäminen on haasteellista, mikäli rintakehälle tulee painoa. Painopeitto sopii niin lapsista vanhuksiin edistämään levollista ja palauttavaa uniaikaa.

Useilla ihmisillä on kokemusta painopeitoista ja sen rauhoittavista vaikutuksista. Tutkimusnäyttö painopeiton tehosta ja vaikutuksista on ristiriitaista, mutta silti sen vaikutus kiinnostaa univaikeuksista kärsiviä ihmisiä. Vain siis itse kokeilemalla saa tiedon, onko painopeitosta apua esimerkiksi uniongelmista kärsiville henkilöille. Painopeitto on normaalia peittoa siis huomattavasti painavampi.

Painopeitto kiteytettynä

  • sopii terveille lapsista vanhuksiin
  • antaa nukkujalle syleilyn kaltaisen tunteen
  • antaa turvaa
  • vähentää uniongelmia ja stressiä
  • lievittää kipu- ja jännitystiloja kehossa
  • auttaa jos omaat levottomat jalat
  • normaalia peittoa painavampi (7-9 kg)
  • laadukas peitto kestää jopa 10 vuotta

Cura of Sweden painopeitoista löydät lisää tietoa tästä!  

Painopeittoja myös Tempurin verkkokaupasta – katso lisää tästä!