Rosen-terapian avulla vapautetaan kehoon lukkiutuneita tunteita

Kuva: Pexels/ Andrea Piacquadio

Rosen-terapia on psykofyysinen hoitomuoto, joka perustuu pehmeään, mutta tuntuvaan kosketukseen ja sanalliseen viestintään. Terapeutti laittaa käden jännittyneen lihaksen päälle ja pitelee sitä siinä. Se aktivoi elimistön luonnollisen pyrkimyksen kohti vapautta ja rentoutumista. 

Fysioterapeutti Marion Rosenin kehittämässä kehoterapiassa tunnistetaan lihasjännityksiä. Rosen-terapia purkaa niitä, lisää kehon liikkuvuutta ja elinvoimaa, auttaa rentoutumaan sekä syventää ihmisen tietoisuutta, niin fyysisellä kuin psyykkisellä tasolla.

“Rosen ei ole vain lihaksia rentouttavaa hoitoa, vaan mieli on tärkeä hoidon elementti. Psykofyysinen hoito on tutkimusmatka omaan itseen. Sen avulla voi oppia päästämään irti vanhoista toimintamalleista ja löytämään uusia voimavaroja”, kertoo Rosen-terapeutti Petra Wikström.

Hoidon aikana asiakkaan mieleen voi nousta muistikuvia ja tunteita, joista on hyvä keskustella Rosen-terapeutin kanssa. Hänellä on aina vaitiolovelvollisuus. Hoidon ansiosta lihasjumit ja kipu voivat hellittää ja unenlaatu parantua. Kosketus saa mielihyvähormonin, oksitosiinin vapautumaan ja rauhoittaa mieltä sekä kehoa.

“Lihasten rentoutuessa hengityskin vapautuu ja tehostuu ja saadaan enemmän happea, energiaa ja tilaa olla omassa kehossa. Rosen-hoidon myötä koko elämänlaatu voi parantua, kun stressaavia ja ehkä jopa vuosikausia mieltä painaneita asioita saadaan käsiteltyä”, Wikström muistuttaa. 

Rosen-terapia voi muistuttaa kaukaisesti tavallista terapiaa, riippuen hoitokerran kokemuksista. Joka tapauksessa se on pitkä prosessi ja vaatii useimmiten muutaman hoitokerran. Yleensä yksi kokeilukäynti ei riitä kertomaan vielä, onko Rosen-terapiasta hyötyä.

Milloin Rosen-terapialle on tarvetta?

Rosen-terapiasta voi olla hyötyä monenlaisissa elämäntilanteissa. Siitä saattaa olla apua, jos on jumissa omien tunteidensa kanssa tai ei tiedä mihin suuntaan elämässä tulisi mennä. Se voi myös auttaa asettamaan rajoja, niin työssä kuin henkilökohtaisessa elämässä. Sen avulla asiakas pystyy usein saamaan takaisin oman tilansa ja miettimään rauhassa, mitä oikeasti elämältään haluaa.

Hankalissa elämäntilanteissa ja vaikeissa kokemuksissa psyykkinen tai fyysinen kipu aiheuttaa kehoon jännitystä. Se suojaa liian kipeiltä kokemuksilta ja auttaa selviytymisessä. Jatkuessaan pitkään se kuitenkin heikentää kehon aisteja ja informaatiota, sekä sitoo itseensä energiaa. Ihminen sopeutuu tiedostamattaan tuohon tilaan, jonka seurauksena omien tarpeiden tunnistaminen ja ilmaiseminen estyvät.

Rosen-terapia perustuu uskomukseen, että keho ja tunteet liittyvät erottamattomasti toisiinsa ja tunteet sekä muistot ovat tallentuneet kehoon. Se saattaa muistaa asioita pitkäänkin tapahtumien jälkeen. Lihakset antavat tukea ja suojaa tunteiden kokemiselle ja varastoivat itseensä sellaisia tunteita, joita sinulla ei ole sillä hetkellä mahdollisuutta kokea. 

Käsittelemättömät tunteet ja tapahtumat jäävät kehoon erilaisina jännitystiloina. Ne vaikuttavat siihen, kuinka ilmaisemme itseämme ja tunteitamme, miten liikumme ja millaiselta olemuksemme näyttää. Jännitystilat saattavat estää meitä olemasta sitä, mitä todella olemme.

Rosen-terapia auttaa tiedostamaan kehon lihasjännityksien lisäksi omaa hengitystapaa, joka voi olla pinnallista. Se opettaa ymmärtämään omia toiminta- ja reagointitapoja. Sitä kautta muutos on mahdollinen. Rosen-terapia voi auttaa esimerkiksi sellaisia henkilöitä, jotka kärsivät uniongelmista, rajusta väsymyksestä, stressistä tai kivuista, joille ei löydy lääketieteellistä syytä.

Rosen-terapiaa ei voi antaa kaikissa tapauksissa: asiakkaan nuori ikä, akuutit tulehdukset ja sairaudet (esim. syöpähoidot), alkoholi- tai huumeriippuvuus ja voimakas mielialalääkitys ovat esteenä hoidon aloittamiselle.

Lähteet: Kotiliesi, Rauhoitettu, Rosenterapeutit, Suomenrosenterapeutit