Miksi sijauspatja sitten on niin tärkeä?
Hyvä sijauspatja edesauttaa hyvää nukkumisergonomiaa ja pelastaa yöunet. Sijauspatjalla on monta merkitystä: helpottaa sängyn petaamista, parantaa vuoteen hygieniaa, antaa vartalolle tukea ja vähentää kehoon kohdistuvaa painetta. Yleensä pelkän sijauspatjan vaihtaminen uuteen on paljon edullisempaa kuin koko patjan tai sängyn vaihtaminen.
Alusta alkaen sijauspatjan ideaan on kuulunut, että se vaihdetaan usein. Tosin se on monilla unohtunut. Nykyaikaisen korkean hygienian takia sijauspatjaa ei tarvitse vaihtaa enää likaantumisen takia. Yleensä sijauspatja on kuitenkin ohut ja se väsyy hyvälaatuisena nopeastikin kuopalle, jolloin se edelleenkin helpottaa petaamista kyllä, mutta nukkumisergonomian takia muuttuu huonoksi selälle ja näin ollen myös unenlaadulle.
Petaamisen helpottuminen ei ole enää sijauspatjan tärkein tehtävä
Hyvä nukkumisenergia on tärkeää. Se parantaa yöunta ja ehkäisee myös selkä- ja niskakipuja. Nukkumisergonomiaan voi vaikuttaa patja- ja tyynyvalinnoilla. Sijauspatja usein mielletään vaan sängynpäälliseksi, joka helpottaa petaamista – voi sillä olla ratkaiseva merkitys nukkumisergonomiaan. Keskeisin tehtävä sijauspatjalla onkin viimeistellä kehon saama tuki ja vähentää kehoon kohdistuvaa painerasitusta.
Uutta sänkyä tai patjaa ostavilta käy yleensä ilmi, että koko patjasetti eli alapatja ja sijauspatja on ollut koko käyttöiän ajan samat eli esimerkiksi pahimmillaan 12 vuotta. Sijauspatja, joka on tavallisesta materiaalista valmistettu, tulisi vaihtaa vähintään 2-5 vuoden välein.
Sijauspatjan alapuolella oleva patja luo nukkumisergonomialle ryhdin eli se linjaa kehon asennon ja antaa sille tuen. Esimerkiksi jos joustinpatjalla ei ole oikeanlaista sijauspatjaa, ei siinä pysty nukkumaan kunnolla vaan patja on liian kova eikä mukaudu vartaloon. Huono, kulunut sijauspatja johtaa kehon virheasentoihin, mitkä taas voi tuntua kehossa aamuisin jäykkyytenä tai kipuna esimerkiksi selässä. Jos nukkujan on hankala löytää sopivaa nukahtamisasentoa, on syytä tarkistaa tyynyn ja alapatjan lisäksi sijauspatjan kunto.
Painerasituksen minimointi kehossa on tärkeää
Huono, kulunut sijauspatja aiheuttaa tuen menetyksen lisäksi nukkujan kehoon pistekohtaista painerasitusta. Kun paine kohdistuu pienelle alueelle, pintaverenkierto estyy aiheuttaen levotonta liikehdintää ja kääntyilyä sängyssä kehon yrittäessä suojella kudoksia hapenpuutteelta.
Hyvä sijauspatja jakaa kehoon kohdistuvan paineen laajalle alueelle, mutta tukee myös vartaloa, jolloin kehon asento pysyy fysiologisesti oikeanlaisena. Sijauspatjalla on suuri merkitys unen laatuun ja tukirangasta johtuviin kipuihin.
Tempurin 7 cm paksut sijauspatjat tukevat kehoa oikein ja jakavat kehon painon optimaalisesti. Tempurin sijauspatjoille annetaan 15 vuoden takuu eli ne ovat hyvinkin pitkäikäisiä ja kestävät käytössä reilusti tavallisia sijauspatjoja kauemmin. Tempur sijauspatja muotoutuu kehon lämmön mukaan ja se voidaan myös sijoittaa hyväkuntoisen, tavallisen vaahtomuovi- tai joustinpatjan päälle.
Tempurin sijauspatjalla on mahdollista parantaa liian kovan patjan nukkumisominaisuuksia. Liian pehmeä patja tulisi vaihtaa, sillä se ei tue tarpeeksi. Sijauspatjan vaihdon yhteydessä kehon uppouma patjaan muuttuu, jolloin taas on hyvä tarkistaa tyynyn sopivuus: aiempaa joustavammalla ja paksummalla sijauspatjalla tyynyn korkeustarve on yleensä matalampi.
Täältä löydät Tempurin sijauspatjavaihtoehdot!
Sijauspatjan kunnon arvioiminen
Se, ettei vuodevaatteet pysy paikoillaan, kertoo levottomasta liikehdinnästä yön aikana. Tällöin sijauspatja ei jaa kehoon kohdistuvaa painetta oikein vaan estää pintaverenkiertoa. Jos aamuisin koet fyysistä voimattomuutta, se voi kertoa heikentyneestä syvän unen vaiheesta.
Heikkolaatuiset, halvat ja ohkaiset sijauspatjat on vaihdettava jopa vuoden välein. Minkä ikäinen ja missä kunnossa sinun sijauspatjasi on?
Ota asiantuntija avuksi myös sijauspatjan valintaan
Sijauspatja vaikuttaa isosti unen laatuun sekä tuki- ja liikuntaelinterveyteen. Vaikka olisikin varma ratkaisu hankkia Tempur-sijauspatja vanhan patjan päälle, kannattaa silti aina kääntyä asiantuntijan puoleen ja arvioida yhdessä, minkälainen tarve nukkumisvälineiden suhteen on oikeasti.
Noin viidennes kehosta on kosketuksissa patjaan, joten peitolla on tärkeä rooli lämpötilan ja kosteuden säätelemisessä.
Nukkumisalustan vaihdon yhteydessä yleensä lämmön johtuminen ja vartalon kosteuden siirtyminen muuttuu, jolloin makuuhuoneen lämpötilan uudet säädöt ja sitä kautta muuttunut peittotarve olisi hyvä käsitellä myös samalla sänkyä tai patjaa uusittaessa.
Unen laatu paranee viileässä nukkuessa, mutta vaatii myös nukkumisvälineiltä tavallista enemmän. Tempur-sijauspatja, -peitto ja -tyyny perustuvat ääriolosuhteisiin kehitettyyn Nasan teknologiaan, joten niiden avulla saadaan makuuhuoneen olosuhteet mukautettua kaikkein tehokkaimmin palauttavaksi hyvinvoinniksi.
Koulutettu nukkumisergonomian asiantuntija (KNA) osaa arvioida nukkumisergonomiasi nykytilaa ja sen vaikutuksia toimintakykyysi. Hän osaa valita sinulle oikeat, toimintakykyäsi edistävät vuode-, patja-, tyyny- ja peittoratkaisut. Hän osaa myös opastaa unenhuollon kysymyksissä. Ota KNA oppaaksesi matkalla unen kautta tapahtuvaan parempaan palautumiseen.
Voit käydä arvioittamassa omaa nukkumistasi KNA:lla, vaikka patja- ja tyynyhankinnat eivät olisi edes ajankohtaisia. Arviokäynti on veloitukseton.
Katso lisää www.nukkumisergonomia.fi