Stressin vaikutus uneen
Stressi ja uni liittyvät toisiinsa vahvasti. Toiset ovat varmasti kokeneet kyseisen asian, osa harvemmin ja osa säännöllisemmin. Esimerkiksi työstä aiheutuva stressi voi pitää valveilla pitkälle aamuyöhön asti, kun aivot eivät meinaa päästää irti kuluneen päivän eikä myöskään huomisen päivän asioista. Stressi saa aikaan ”taistele tai pakene”-reaktion, jonka myötä lisämunuainen alkaa erittää kortisolia elimistöön. Tästä alkaa kierre, joka pitää kehon ja aivot virittyneessä tilassa, mikä luonnollisesti estää nukahtamasta.
Stressiperäisen kortisolin vähenemiseen vaikuttaa tutkitusti liikunta. Kun liikuntaa harrastavat tekevät sitä päiväsaikaan, on heillä havaittu matalammat kortisolitasot yöaikaan, mikä tietenkin edesauttaa nukahtamista. Stressi aiheuttaa myös lihasjännitystä mihin liikunta taas vaikuttaa positiivisesti, sillä liike venyttää ja pumppaa lihaksia. Tästä seuraa myös se, että kun keho rentoutuu, mielikin rentoutuu perässä ja se taas edesauttaa nukahtamista.
Liikunta auttaa
Aivojen terveys on avainasemassa, kun puhutaan liikunnan hyödyistä: liikunta auttaa välittäjäaineen serotoniinin erittymiseen aivoissa, jolla on tärkeä rooli unen kannalta.
Liikunta vaikuttaa myös hippokampuksen toimintaan. Se on osa limbistä järjestelmää ja vastuussa mm. motivaatiosta, tunteista ja erityisesti muistista. Unen aikaan hippokampus on erityisen aktiivisena.
Mikäli on koko päivän vain ”käyttänyt päätään” eli kehoa ei ole rasitettu millään tavalla, liikunta siirtää fokuksen kehoon jatkuvan ajattelemisen sijaan. Tässä on syy, miksi esimerkiksi kunnon kävely- tai juoksulenkki voi tuntua erittäin ”freesaavalta” rituaalilta, koska aivot ns. tuulettuvat tänä aikana.
Liikunta vaikuttaa unenlaatuun
- Noudata rutiinia. Keho tykkää rutiineista, joten on erittäin tärkeää, että liikuntaa ja liikettä tulee säännöllisesti, oli liikuntamuoto mikä hyvänsä.
- Ole luova. Jos et jaksa lähteä kuntosalille, ole luova ja tee kotona esimerkiksi pikainen kehonpainotreeni tai lähde metsään kävelylle. Pääasia, että keho, ja mieli saa liikettä ja sitä kautta tulee myös hyvä olo.
- Muista venyttely ja kehonhuolto. Kehonhuolto edesauttaa lihaskireyksien poistamista, mikä rentouttaa kehoa ja tämä taas rentouttaa mielen, mikä helpottaa myös nukahtamista.
- Ei treenejä liian myöhään illalla. Liian raskas harjoitus korkeilla sykkeillä myöhään illalla saattaa vaikuttaa unenlaatuun, ja nukahtamiseen, sillä keho jäähdyttelee itseään ja käy kierroksilla treenin jälkeen. Tämä on tietenkin hyvin yksilöllistä. Suositellaan treenaamaan viimeistään kahta tuntia ennen nukkumaanmenoa.
- Älä treenaa liikaa. Liiallinen treenaaminen nostaa kortisolin eli stressihormonin tuotantoa liikaa ja pitää sen jatkuvasti koholla. Tämä taas hankaloittaa nukahtamista. Jos olet väsynyt, voi kevyt treeni tai kehonhuolto auttaa paremmin nukahtamaan.